Witamina B12 odgrywa w naszym organizmie niezwykle ważną rolę – bierze udział w przemianach chemicznych i reguluje produkcję czerwonych krwinek oraz innych komórek. Wpływa również na funkcjonowanie układu nerwowego, wspomaga regulację nastroju.

Organizm może przechowywać zapas witaminy B12 na kilka lat. Jest ona magazynowana w wątrobie i szpiku kostnym. Warto jednak od czasu do czasu skontrolować jej poziom i poradzić się lekarza, czy i kiedy zacząć ją suplementować. Niski poziom B12 może prowadzić do anemii, uszkodzenia nerwów, obniżonego nastroju i innych poważnych problemów.

W starszym wieku organizm może nie wchłaniać witaminy B12 tak efektywnie, by zaspokoić swoje potrzeby. Również nieprawidłowa praca jelit oraz stany zapalne błony śluzowej żołądka zaburzają wchłanianie tej ważnej witaminy. Osoby stosujące dietę bezmięsną też są narażone na niedobór witaminy B12, ponieważ występuje ona przede wszystkim w produktach mięsnych, produkty roślinne nie zawierają jej w ogóle (wyjątkiem są płatki zbożowe wzbogacane w witaminy w procesie produkcji).

Objawy niedoboru witaminy B12 to:

  • bladość lub żółty odcień skóry,
  • brak apetytu,
  • utrata masy ciała,
  • obniżony nastrój,
  • kołatania serca,
  • trudności z koncentracją, „mgła mózgowa”,
  • problemy z pamięcią,
  • częste uczucie chłodu / zimna,
  • zaparcia,
  • ciągłe uczucie zmęczenia,
  • zaburzenia widzenia,
  • duszności,
  • zawroty głowy,
  • uczucie mrowienia w rękach lub nogach.

Jeśli jesteś w grupie podwyższonego ryzyka niedoboru witaminy B12 (seniorzy, kobiety w ciąży i karmiące piersią, wegetarianie, weganie, osoby ze schorzeniami żołądka i/lub jelit), porozmawiaj z lekarzem na temat kontroli poziomu tej witaminy oraz ewentualnej suplementacji.

Lekarze naszej przychodni czekają na Ciebie. Umów się na wizytę pod numerem telefonu 22 750 11 77.